Eddy
Spaansen

Een vrijblijvend gesprek aanvragen?

085 - 27 33 037

Ik ben mijn ambitie kwijt: wat nu?

ambitie kwijt

"Jezelf ontwikkelen", "doorgroeimogelijkheden" en "financiële perspectieven", zijn slechts enkele begrippen die te maken hebben met ambitie. Vooral bij beroepen waarin targets, veranderingen en vernieuwingen een rol spelen, is ambitie een belangrijk vereiste. Heb je echter het gevoel dat je je ambitie kwijt bent geraakt? Dan is het belangrijk om de oorzaak achter het probleem te vinden. In dit artikel lees je alles over het terugvinden van je ambitie.

Oorzaken van ambitie kwijtraken

Over het algemeen heeft ieder mens een aantal doelen die zij willen realiseren. Ondernemen staat hierbij centraal. Gaat het niet om het realiseren van doelen op het werk, dan wel met een hobby of sport. Sommige mensen lukt het niet om de door hen gewenste doelen te realiseren. Vaak schuilt achter het inactieve gedrag een andere oorzaak. Door begrip te vinden voor de oorzaken en constructief werken aan een gedragsverandering, kun je je ambitie weer terugvinden.

Depressiviteit

Een belangrijk kenmerk van het hebben van een depressie is een volledig gebrek aan motivatie. Voor de depressie voelde je je actief en betrokken, maar door een chronische vermoeidheid heb je het idee dat je uit het veld bent geslagen. Meestal voel je je boos vanwege je eigen gedrag, of heb je het gevoel dat je geen kant op kunt. Belangrijk is het om in dit geval begeleiding te zoeken om je op het goede pad te brengen.

Faalangst

Het kan zijn dat je wel ambitie hebt, maar dat je (onbewust) je gewenste doelen uitstelt. Er is bijvoorbeeld altijd een beter moment om te beginnen met sporten, een ander werk te vinden of gezonder te gaan eten. Je stelt de doelen niet uit omdat je ze niet prettig vindt, maar omdat je jezelf te laag inschat. In dat geval voel je je angstig, omdat je vreest dat zodra het doel wordt gerealiseerd, jouw beperkte vermogens worden tentoongespreid. In feite levert deze faalangst op dat je je doelen niet probeert te behalen.

Succesangst

Naast faalangst speelt ook succesangst een rol. Dit klinkt misschien vreemd, omdat je verwacht dat iedereen succes zou willen hebben. De prijs van een winst kan echter te hoog zijn. Veelal zijn mensen namelijk bang dat ze anderen zullen overvleugelen, of hebben ze angst voor het onbekende. Ondanks dat je misschien wel ambities hebt, doe je geen moeite om de doelen te behalen. Zelfs als er kansen zijn om meteen succes te behalen, wimpel je het af. Dit gedrag kan ontstaan door twijfel over de eigen capaciteiten, maar ook door de omstandigheden of omgeving.

Angst voor hoge verwachtingen

Tenslotte zijn sommige mensen bang voor te hoge verwachtingen. Je omgeving heeft (meestal terecht) hoge verwachtingen van je, en spreken dan ook helder uit wat voor mogelijkheden er zijn. Toch ben je angstig om zelf deze ambities uit te spreken, omdat je dan vreest dat er teveel van je wordt verwacht.

Wat te doen om ambitie terug te vinden?

Allereerst is het belangrijk om met jezelf het gesprek aan te gaan. Wat is de oorzaak van het verliezen van mijn ambitie? Zodra je daar achter bent, kun je de reden van de ambitie kwijtraken aanpakken. Het is verstandig om hierbij professionele begeleiding in te schakelen, die je op een goede manier er bovenop helpen.

Invitar biedt personal coaching

Met de personal coaching van Invitar leer je de regie over je eigen leven te voeren, je verder te ontwikkelen en weer krachtig in het leven te staan. Door middel van uitgebreide coachingstrajecten op maat werk je samen met de coach naar het behalen van je persoonlijke doelen. Door je een spiegel voor te houden en te praten over je twijfels, leer je door personal coaching weer in jezelf te geloven en van jezelf te houden. Door de juiste balans tussen zelfvertrouwen, uitstraling en communicatie te vinden, vind je de weg naar ambitie terug. Wil je meer weten over de methodiek en aanpak van personal coaching bij Invitar? Neem dan gerust contact op. Door middel van een vrijblijvend kennismakingsgesprek bekijken we hoe we jouw situatie kunnen oplossen.

Ook leuk om te lezen...

Terug naar het overzicht