Een vrijblijvend gesprek aanvragen?
085 - 27 33 037
Positief denken is waardevol. Niet alleen zijn mensen die positief denken gelukkiger, gezelliger en gezonder. Positief denken werkt daarnaast inspirerend. Uiteraard is het eenvoudig om positief te denken als alles je voor de wind gaat. Krijg je echter opeens te maken met een scheiding, een ontslag of het verlies van een dierbare, dan is het belangrijk om serieus aan jezelf te werken, voordat je met een depressie te maken krijgt. Zelfs in de meest verdrietige omstandigheden is het mogelijk om positief te zijn. Optimisme is namelijk voor 25 procent erfelijk, maar voor de overige 75 procent wél beïnvloedbaar. In dit artikel lees je hoe je het positief denken onder de knie krijgt.
Dit klinkt wellicht vreemd, omdat mensen denken dat positief denken natuurlijk is. Veelal denken mensen terug aan hun onbezorgde jeugd, waarbij ze, als het even niet goed ging, heerlijk gingen spelen waardoor hun zorgen meteen vergeten werden. Een volwassene heeft echter te maken met verantwoordelijkheden waarvoor hij of zij niet kunt weglopen. Bovendien heeft een volwassene te maken met de wereldproblematiek waartegen hij zichzelf en zijn gezin wilt beschermen. Het brein is daarom erop gericht eerder negatief dan positief te denken. Uw hersenen focussen zich op het probleem. Doordat uw brein een bepaald gevaar herkent, bestaat er een kleiner risico dat u hierdoor iets overkomt. Deze voorzichtigheid, die door angst wordt gedreven, heeft dus een duidelijke functie. Als het brein echter vooral aandacht heeft voor alles wat fout ging, kan het zijn dat je onbedoeld voorzichtiger bent voor een bepaalde situatie. Hierdoor denk je negatiever over situaties in de toekomst. Het is belangrijk om dit patroon te doorbreken.
Als er vervelende dingen gebeuren, raak je snel emotioneel. Op dat moment kun je niet meer helder nadenken, en legt je brein de aandacht op negatieve gedachten. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Drie elementen staan hierbij centraal: de problemen die je tegenkomt, je gevoelens en je machteloosheid. Door de gevoelens en machteloosheid heb je het idee dat je geen controle hebt op de situatie. Als je er echter in slaagt om het probleem aan te pakken, verdwijnen de emoties en machteloosheid naar de achtergrond. Richt je dus op een doel of onderneem een activiteit om te voorkomen dat je steeds aan de negatieve gedachten denkt.
Als er meerdere problemen zijn, begin je te werken aan het eerste probleem. Iedere dag bekijk je welke problemen opgelost moeten worden, en selecteer je er een om op te lossen. Vervolgens ga je naar de volgende kwestie. Niet alleen neemt dit vervelend gevoelens weg, ook zorgt het focussen op oplossingen dat je geen gevoel van machteloosheid ondervindt. Je brein is er namelijk niet op gericht om bij stress stil te zitten. Hierdoor raak je in de war. Kijk dus altijd hoe je het beste van een situatie kunt maken
Als je het lastig vindt om positief te denken, spelen je verwachtingen misschien een rol. Je problemen verbleken wellicht als je het vergelijkt met een leven in een derdewereldland vol honger, ziektes en dood. Als je merkt dat je verwachtingen te hoog zijn, raak je hier eerder gespannen van. Onthoud dat niemand perfect is en dat je daarom met kleine stapjes zeer tevreden kan zijn.
Deze oefening is in de basis vrij eenvoudig. Iedere dag schrijf je drie activiteiten op die je als prettig hebt ervaren. Zo train je je hersenen om positiever te denken. De positieve gebeurtenissen op een dag vallen je namelijk sneller op. Varianten hierop zijn het bijhouden hoe vaak je hebt gelachen op een dag, wat de leukste activiteiten op een dag waren of drie dingen op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.
Zoek je begeleiding bij het leren positief te denken? Invitar biedt uitgebreide coaching om positief te leren denken en krachtig in het leven te staan. Na een individueel traject leer je kwaliteiten en vaardigheden te ontwikkelen waardoor je de regisseur van je gedachten wordt, in plaats van de toeschouwer. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.