Eddy
Spaansen

Een vrijblijvend gesprek aanvragen?

085 - 27 33 037

Hoe plan ik mijn carrière?

carriere plannen

Wie zich een duidelijk beeld voorstelt van zijn of haar carrière, heeft een grotere kans om daadwerkelijk over een geslaagde carrière te beschikken. Als je immers helder voor ogen hebt waar je op de lange termijn binnen je carrière wilt zijn, is het eenvoudiger om je hierop te focussen. Een goed carrièreplan helpt je bij het houden van overzicht en het concentreren op je door jou gewenste doelen voor de toekomst. Geen idee hoe je een carrière moet plannen? Hier geven we je handige tips.

Stel je loopbaandoelen vast

De planning van je carrière of loopbaan verschil in de basis niet veel van de planning voor een examen. Pak je pen en markers erbij en schrijf de door jou gewenste loopbaandoelen op. Onderzoek wijst uit dat wanneer je je doelen opschrijft, je een grotere kans hebt om ze daadwerkelijk te behalen.

carriere plannen

Schrijf je SMART-subdoelen op

Veelal lopen carrières niet rechtlijnig en bestaan ze uit veel verschillende stappen. In een geslaagde carrière vormt zich echter wel een lijn. Als je door carrièreplanning de lijn voor de langere termijn vasthoudt, kun je makkelijker hierop richten. Dit doe je door jouw gewenste doelen zo concreet mogelijk te formuleren. Gebruik hiervoor de SMART-formule. SMART staat voor specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdsgebonden.

Een voorbeeld om de SMART formule te verduidelijken:

Hoofddoelstelling

Je hoofddoelstelling is wellicht: binnen drie jaar wil ik werken als senior functioneel analist. Of aan het einde van het jaar wil ik voor minstens 50 mensen een presentatie geven.

S - Specifiek

De specifieke subdoelstelling geeft een waarneembaar resultaat, gedrag of actie weer waar een kwantitatief gegeven aan is verbonden.

Zeg bijvoorbeeld niet: "ik wil beter duidelijker communiceren"

Maar zeg wel: "Ik wil mijn mening duidelijk overbrengen op de werkvloer, dat is vooral ten opzichte van mijn manager en directe collega´s belangrijk. ik zorg dat ik actief mee aan de slag ga bij vergaderingen. Ik zorg dat ik tijdens de eerste en de laatste tien minuten van vergaderingen een bijdrage lever. Hierdoor laat ik zien wat ik kan en oefen ik met communiceren in grote groepen."

In deze specifieke doelstelling geef je antwoord op vijf essentiële vragen

  • Wat wil ik bereiken?
  • Op welke plek ga je dit doen?
  • Wie zijn bij deze doelstelling betrokken?
  • Wanneer werk je aan de doelstelling?
  • Waarom wil je dit bereiken?

M - Meetbaar

Bij het vaststellen van je carrière doel moet er een manier zijn om te checken dat je op de juiste wijze bezig bent met je carrièreplanning. Een voorbeeld is: "Ik breid mijn Linkedin netwerk uit van 30 nieuwe contacten binnen een jaar tijd"

A - Acceptabel

Het dient helder te zijn wie welke acties moet ondernemen om het doel te behalen. Ook dient je doelstelling te leiden tot een duidelijke actie. Een goed voorbeeld is: "Ik heb een grondig keyword onderzoek gedaan en monitor de conversie en SEO-score. Na een maand tijd dient de click-through rate op zijn minst vijftien procent te zijn".

R - Realistisch

Of jouw carrièreplanning realistisch is, kun je waarschijnlijk het beste zelf beoordelen. Wees hierbij eerlijk naar jezelf en gebruik je gezonde verstand. Als je op dit moment eenmaal per maand gaat sporten, is er een kleine kans dat je volgende maand dagelijks je tijd in de fitnessstudio zal spenderen.

T - Tijdsgebonden

Plaats altijd een tijd in je carrière doelstelling. Zet voor jezelf een heldere deadline vast en bepaal een startdatum. Een voorbeeld is bijvoorbeeld: "In 2020 zorg ik dat ik ieder kwartaal meer omzet genereer dan het vorige kwartaal".

Invitar ondersteunt je bij je carrièreplanning

Lukt het niet om zelf je carrière te plannen? Schroom dan niet om contact op te nemen met Invitar. Dankzij persoonlijke coaching zorgen we dat je de regie gaat voeren over je eigen leven en jezelf optimaal ontwikkelt. Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie.

Ook leuk om te lezen...

Terug naar het overzicht